HTML

Józsáék Ausztráliában 1999-2001

Ezek azok a levelek, amiket Ausztráliából írtam, amikor Melbourne-ben voltunk, mert az Ericssonnal ott dolgoztam (1999-2001). Sajnos az angelfire oldalak azóta elvesztek. A linkeket ideteszem és ha majd valahonnan sikerül helyreállítani, akkor javítom, hogy olvashatóak legyenek. Addig töröttek a linkek, bocs.

Ausztrália 7

2000.04.11. 00:00 Józsa család

Szia Minden Cimzett!

Mivel eleg sok ido telt mar el a decemberi level ota, azt hiszem mostantol mindenki megkaphatja ujra a beszamolokat (bar meg mindig nem tudtam elfelejteni a beerkezo karacsonyi udvozlolap "aradat" gyenge mivoltat). Csak halkan jegyzem meg, hogy jon a Husvet, a folosleges kepeslap-kuldesek ideje. Megis, ezennel megszuntetem a feketelistat. Persze a december es aprilis kozott kuldott leveleket utolag sem kuldom el azoknak, akik buntetes alatt alltak. Sajnalhatjak, mert az utobbi levelek nagyon jora sikerultek, foleg a februar 30-i es az aprilis elsejei.

Hat vege a nyarnak. Meg mindig szepen sut a nap, de mar nincs hoseg. Ez a 20 fok koruli homerseklet akar egesz telre maradhatna is. Erre hetre meg igernek 28 fokot (ami eleg szokatlannak tunik igy "oktoberben"), de azert mar vege a nyarnak. Koran sotetedik es egyik nap mar a kabatot is elo kellett venni. Az itteniek szerint nem volt forro nyar, es szarazsag sem, ami kicsit szokatlan. Szerintem egyik se kell a kutyanak se. Februarban azert voltak 38 fokos napok viharos szellel kiserve, ami csak rontott a helyzeten. A negy melegben nehany transzformator beizzott, a szel leszakitott egy-ket vezeteket, igy aramkorlatozas is volt. Elsosorban a nagyfogyasztokat koteleztek, hogy fogjak vissza magukat. Az Ericssonnal is felnapokra kikapcsoltak a nelkulozheto fenyeket (folyoso vilagitas), a liftek lassabban jartak es deltol nem volt legkondi. A forrosag azert csak lokesekben jott es nem tartott sokaig. A "szokasos" erdotuzek is elmaradtak itt Victoria-ban, mert csapadek is volt nyaron. Szoval azt hiszem nem panaszkodhatunk.

A Karacsonyt csaladi korben unnepeltuk: mi oten, anyosom, sogornom. Sokat gondoltunk az otthoniakra, azaz az en csaladomra. Mivel Icu rokonsaga eleg kiterjedt (unokatesok, nagyneni), a gyerekek egy vagon jatekot kaptak. A fank hatalmas lett. Kis fat akartunk, de igy is a foldtol a plafonig ert. Nagyon jo fa volt, mert a nagy melegben is kibirta levelhullatas nelkul januar kozepeig. Orulok, hogy vegulis nagy fa lett, mert a gyerekek nagyon orultek neki. Mi megleptuk magunkat egy kerti butorgarnituraval (hintaagy, kertiasztal es szekek). Icutol en, Icu pedig Anyukatol (Anyosomtol) egy negyedoras setarepulest kaptunk egy Tigermoth tipusu repulon. Ketfedeles, elsovilaghaborus, nyitott (azaz nincs kabinja), ketszemelyes gep. Mivel a pilotat nem hagyhattuk a foldon, sajnos kulon kellett repulnunk. Iszonyu hangos es szeles. Meg jo hogy adnak pilotasapkat es szemuveget. En szalltam fol eloszor. Nem beszeltuk meg elore, hogy mennyire vagyok bator, igy a pilota kiprobalta. Csinalt egy-ket eles kort, az egyikben elkezdtunk zuhanni aztan egyenesbe hozta, es a belso radion megkerdezte, hogy tetszett-e. Szerintem jo sok ido eltelt mire meg birtam szolalni, es mondtam, hogy ez varatlan volt, de tetszett. Ezek utan volt hullamvasut, meredeken fol elfogyo lendulettel, aztan zuhanas. Meg korok. Hat kapaszkodtam, pedig abszolut biztonsagosan be voltam kotve. Idonkent megkerdezte, hogy hogy tetszik. Rajottem, hogy nem szabad sokkal batrabbnak mutatnom magam, mint amilyen vagyok, mert meg a vegen halalkanyar is lesz. A pilota ezt eleg jol megertette (gondolom nem en voltam az elso utasa) es igy haza-hullamvasutaztunk. A vidamparkban legalabb latja az ember, hogy merre megy a hullamvasut palyaja. Szerintem a pilota se tudta mindig elore, hogy mit fog csinalni. Icunal elore megmondtuk, hogy semmi trukk, mert o kamerazott. Itt repultek el a hazunk folott. Van is egy rovid felvetelunk.

Karacsony es szilveszter kozott 3 napot toltottunk Sydney-ben. Csak ketten. A gyerekek otthon nyaraltak Anyukaval. Autoval mentunk, hajnalban indultunk es delutan otre voltunk a szallodaban. A varos nagyon tetszett, pedig szinte vegig esett. Jokat ettunk, aludtunk, kipihentuk magunkat. Megneztuk az operahazat, a hidat, a belvarost, az egysinu vasutat, az allatkertet, az epulo olimpiai falut, voltunk vizicsuszdazni (esoben) es a Fox filmstudiot. Hazafele delutan indultunk, mert nem birtuk abbahagyni idoben a nezelodest igy hajnalra ertunk haza. A szilveszter nem volt kulonos.

Munka. Mert hogy az is van. Nem is keves mostanaban. Januar elejen osztalyt valtottam. Mivel az India project-et atadtam masnak, biztos lett hogy nem kell Indiaba utazni. Erdekes, hogy ugy jottem ide, hogy aranylag gyakran kell majd utazni, de meg egyet sem kellett. Es ugy latom nem is nagyon kell ezutan sem. Most ket nagyobb munkam van, egy Kinanak, egy egy "hazai" telefontarsasagnak, meg egy rakas apro (kb. 10 munkaoras) feladat. Ez egyutt eleg sok mar. Es persze egyik surgosebb, mint a masik.

Balintnak nevnapjara kosarpalankot vettunk. Labon all es allithato a magassaga az alacsonytol a bosszantoan alacsonyig. Nagyon ugyesen dobja a labdat, de szeret biztosra menni, igy csutkaig le kellett eresztenem. Sot eleinte fol kellett emelnem Balintot, hogy bele tudjon zsakolni. Sot neha meg nekem sem engedi hogy tavolabbrol dobjak, mert azt sem szereti, ha en melle dobom. Persze ilyen nem tortenik soha :) Mostmar azert alakul a kis kukac, mert sikerult foljebb csempesznem es ugy dobalja. Rego is dobja a labdat de altalaban lefele es igy eleg keves eselye van beletalalni. Neha ot is fel kell emelnem, hogy zsakoljon.

Rego sajnos megtanult kimaszni az agyabol. Eloszor fejeseket ugrott az agyba lefekveskor, aztan egyszer beverte a fejet es utana javitott a technikan. Az viszont olyan jora sikerult, hogy mostmar ki-be maszkal. Ha ugy van kedve akkor hajnali fel otkor. Es nem am halkan, hanem uvoltve. Volt egy rossz hetunk, amikor hajnalban kijott es szorakoztatni kellett, hogyha nem akartuk, hogy felkiabalja a testvereit. Azt hiszem, amikor az orat atallitottuk. Mostmar ugy fest minden a regi, 6-kor kelunk. Eloszor. Mert azert azt nem lehet birni, igy tapszer/kakao keszites, mesevideo inditas utan gyakran visszatantorgunk az agyba.

Kincso folkapaszkodik. Neha mar masodpercekig all egyedul. Ma rajott, hogy a gyerek etkezoasztalra igaz egybol meg nem, de eloszor a szekre es onnan az asztalra mar fel tud maszni. A fiukkal tobb baj van. O jo kislany. Meg.

Voltunk szorfozni. A cegnel szerveztek. Az arban benne volt a deszka, szorfruha, oktatas es a parti felugyelet. Nagyon tetszett. Ket ora volt csak, de elegge elfaradtunk. Az ido nagy resze sajnos azzal megy el, hogy az ember kuzd a szembejovo hullamokkal es probal beljebb evezni. Ha viszont utana sikerul elapni egy jo hullamot, akkor rajon, hogy megiscsak megeri. A capatol nem feltem, mert tudtam, hogy nem mer a kozelembe jonni. Ugyanis az en stilusos szorfozesem tobbszor hempergesse alakult es jol fejbe vertem volna a szorfdeszkaval. Azota megegyszer voltunk csak ugy egyenileg. A felszereles berlet nem nagyon draga. Ketten mentunk csak, a gyerekek megint Anyukaval maradtak itthon. Balintnak van egy szivoszala, amin egy maci szorfozik. Csakhogy Balint azzal a szivoszallal szorpot szokott inni. Nem hiszi el hogy a maci szorfozik es nem szorpozik. Amikor elmentunk, mondta is, hogy Anya meg Apa elmentek szorpozni. Meg kell zabalni!

Szeretnenk Husvetkor elrepulni Queensland-re, meghozza a Surfers Paradise-ba. Ott meg jo az ido, a tenger is eleg meleg aprilisban. A gyerekek maradnak, vigyazni Anyukara. Veluk nem sok mindent tudnank csinalni, arrol nem is beszelve, hogy akkor autoval kellene menni es az utra ramenne az egyesz husveti szunet. Pedig itt a nagypentek is szunet es a keddre pedig eppen egy unnepnap esik. Ez mar 5 nap, de a het maradekat is kiveszem szabiba. Annyi nektek, hataridos munkak!

Ha addig esetleg mar nem irok masik levelet, hadd kivanjak hasmeneses nyuszikat (azaz sok tojast, sonkat) es jo pihenest az unnep alatt.

Karesz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsaausztraliaanno.blog.hu/api/trackback/id/tr9846599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása